Prune uscate

21 oct.

Prunele depasesc continutul de antioxidanti al fructelor de padure, o singura pruna continand aceeasi cantitate de vitamine si minerale ca un pumn de afine (iar despre afine se spune ca sunt fructele perfecte).

Prunele uscate contin fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B si C, iar antioxidantii protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a cancerului.

Unul din marile beneficii pe care la aduc sanatatii prunele uscate este cresterea capacitatii organismului de a face fata agresiunii virusilor specifici perioadei reci a anului. In ceea ce priveste prunele uscate, prin procesul de deshidratare, acestea pierd foarte putin din vitaminele si mineralele fructelor proaspete. Doua-trei prune uscate, pe zi, sunt suficiente pentru a mentine la cote ridicate imunitatea organismului.

Foarte bogate in fibre, prunele au un puternic efect laxativ, stimuland digestia si eliminarea grasimilor nesanatoase. Prunele sunt si un excelent diuretic.

Numai 100 de grame de prune aduc 23 la suta din necesarul zilnic de fibre si contribuie la o absorbtie lenta a zaharurilor, ceea ce le face foarte eficiente in diete, tocmai ca urmare a proportieie ideale intre fibre si zaharuri. Se cuvine spus ca prunele uscate sunt unul din alimentele de baza al dietelor vegetariene.

Prunele uscate sunt perfecte la micul dejun, 4-5 fructe insemnand circa 100 de calorii, nivel care nu pune probleme daca respecti o dieta care urmareste scaderea in greutate. Combinate cu lactate degresate si cereale integrale aduc intreg necesarul de energie necesar organismului. Avantajul este ca prunele uscate sunt foarte satioase. Mancare dimineata determina o scadere considerabila a apetitului. Sunt gustarea ideala, intre mese, mai ales in cursul dietelor, fiind cap de lista in seria snacks-uri inteligente. Doua-trei prune uscate, pudrate cu putina scortisoara, si miezul a trei nuci, de exemplu, reprezinta o gustare absolut perfecta.

Evita prunele afumate, care isi pierd cea mai mare parte din proprietati.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: