Inul

4 ian.

lino
Inul este o planta medicinala care provine de pe malurile Nilului, dar acum este cultivat în întreaga lume. Tulpinile de in sunt cilindrice și destul de ferme. Ele pot avea o înălțime de 70 cm, puțin peste un metru. Florile de in sunt de culoare albastru deschis și au cinci petale si au aproximativ 2-4 cm lungime. Fructul este o capsulă ce conține in interiorul lui 10 cavitati diferite. În fiecare dintre aceste cavități este o sămânță întunecată și lucioasă, alungita și aplatizata.
Din in este folosita aproape întreaga plantă. Tulpinile sunt utilizate în industria de țesut pentru îmbrăcăminte, în timp ce semintele sunt folosite pentru alimentatie sau ca un supliment nutrițional. Acestea sunt consumate fie macinate sau ca ulei.
Inul este o plantă medicinală cu efect diuretice, tonic, laxativ, emolient, calmant, revigorant și anti-reumatic. Semințele de in sunt foarte apreciate pentru conținutul lor ridicat de acizi grasi omega 3. Pe langa acesti acizi grași care conțin acid prusic de in, fibre solubile (pectină), provitamina A, vitamina B, D și E și fitosteroli.
În caz de reumatism sau gută se pot fierbe aceste semințe doar 15 minute și se adaugă miere. În tratamentul bolilor gastro-intestinale,, vărsături, diaree, inflamarea rinichilor sau iritații se recomanda înmuierea semințelor de in. Pentru a le pregăti trebuie lasat la macerat o lingurita de seminte de in intr-un pahar cu apă rece timp de o noapte. În dimineața următoare, acestea ar trebui să se bea pe stomacul gol. Continua acest tratament timp de 3 sau 4 săptămâni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: