Curiozitati despre ciocolata

17 mai

choco

Curiozitati despre ciocolata

Cultivarea arborelul de cacao este atestata documentar inca din anul 1100 i.Hr.? Populatiile stravechi, precum Maya si Azteca, cultivau cacao din care isi preparau apoi diverse bauturi.

Arborele de cacao poate ajunge la o inaltime de 8 m in 12 ani si infloreste pe tot parcursul anului, doar 0.2% dau fructe.

Ciocolata adevarata contine atat unt de cacao cat si pudra de cacao? De aceea, specialistii considera ca ciocolata alba nu se califica pentru a fi denumita “ciocolata” – ciocolata alba contine doar unt de cacao, nu si pudra de cacao.

Ciocolata alba apare in 1930.

Ciocolata este recunoscuta pentru calitatile benefice sanatatii pe care le are? Astfel, este demonstrat ca, mancata in cantitati moderate, ciocolata reduce presiunea arteriala si numarul de radicali liberi dar ajuta si la imunatatirea nivelui de serotonina din creier – serotonina este hormonul asociat cu starea de fericire.

Coasta de Fildes este cel mai mare producator de cacao din lume? Aproximativ 43% din productia mondiala de cacao provine de aici. Coasta de Fildes este, totodata, si unul din cei mai mari exportatori de ulei de palmier.

Considerata bun de lux, cacaua era deseori folosita ca moneda de schimb in cadrul triburilor de indigeni americani. Aceasta practica a incetat sa mai existe odata cu patrunderea europenilor, dupa descoperirea lui Cristofor Columb.

Primul transport comercial de boabe de cacao din America in Europa a fost facut in anul 1585? Cacaua era consumata atunci sub forma de bautara.

Ciocolata asa cum este consumata astazi, in forma solida, a fost inventata la sfarsitul secolului XIX in Torina, Italia?
Si suedezul Daniel Peter a avut ideea de a adauga si lapte.

Unul din primii mari producatori de ciocolata a fost italianul Pierre Paul Caffarel? Acesta si-a deschis, in 1826 propria fabrica de ciocolata si, cu ajutorul unei ingenioase si revolutionare masini de fabricat, inventata de italianul Bozelli din Genoa, reusea sa produca aproximativ 300 de kilograme de ciocoalata pe zi, un record la acea vreme.

Ciocolata in cartea recordurilor

Cea mai mare cutie de ciocolata din lume, in care incap 90.090 de ciocolatele, a fost facuta in 2002 in America. Cutia are 203 cm latime, 439 lungime si 173 cm inaltime. Toate cele 90.090 de ciocolatele avand impreuna o greutate de 1065 kg.

La o expozitie de ciocolata in Italia, in anul 2000 a fost prezentat cel mai mare baton de ciocolata din lume, care cantareste 2280 kg.

Cel mai mare ou de Paste facut din ciocolata canatreste 4068 kg si are o inaltime de 7 m si 65 cm.

Cel mai mare obiect din ciocolata facut vrodata este o corabie care are 8.5 m inaltime, 13 lungime si 2.5m latime.
Toata aceasta corabie, dupa ce a fost expusa si dupa ce a intrat in cartea recordurilor, a fost mancata de vizitatorii cofetariei in care a fost creata.

Cea mai mare punga pentru bomboane are 3.29 m inaltime, 2.13 m lungime si 1.14 latime. In ea au incaput 1.54 tone de bomboane.

Cea mai mare moneda din ciocolata are 265 de kilograme, un diametru de 1,35 metri si 14 centimetri grosime, a fost facuta in 2011, la Bucuresti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: