Totul despre laptele matern

19 nov.

posturas amamantar

 

Prin alaptare bebelusul isi satisface in primul rand nevoile alimentare, apoi pe cele de afectiune, dragoste, securitate si comunicare directa cu mama. Laptele de mama nu este doar o sursa sigura de hrana ci si o sursa de bucurie, de dragoste imensa care ofera copilului siguranta, liniste iar pentru mama reprezinta implinirea feminitatii.

Alimentat cu lapte matern, micutul nu mai are nevoie de apa sau suplimente alimentare si primeste anticorpii esentiali unui sistem imunitar eficient.

Se recomanda alaptarea la cerere, mai ales in primele saptamani, pentru a stimula secretia lactata si pentru a preveni aparitia unor complicatii la nivelul sanilor. Ulterior fiecare bebelus isi va forma propriul sau ritm de masa , ceea ce inseamna de fapt tot alaptare la cerere. Este important sa nu se impuna ore fixe de alaptat , caci nevoile micutilor nu trebuie incluse intr-un program foarte rigid.

In primele ore dupa nastere, sanii vor produce colostrul, primul lapte care are proprietatile aurului pentru cel mic. Abia dupa primele 2-3 alaptari sanii vor produce laptele matern, la fel de bun pentru cel mic. Datorita continutului bogat in elemente nutritive, unic concentraste de organismul mamei, laptele matern ofera o serie de anticorpi, care ajuta organismul micutilor sa lupte impotriva virusilor si a bacteriilor. Riscul aparitiei infectiilor la nivelul sistemului digestiv este diminuat la copii hraniti cu lapte matern  ca si riscul de infectii urinare, pulmonare si ORL.  Laptele matern este usor de digerat, intotdeauna are temperatura ideala, este steril, si mai mult decat atat nu costa nimic.

Colostru va asigura in primele zile un continut ideal destinat imunizarii bebelusului.

Din san se scurge putin abia 10-40 ml pe zi, dar este o cantitate suficienta pentru capacitatile digestive ale noului nascut. Asadar colostrul este foarte limitat in volum insa este foarte valoros ca si continut. De aceea este crucial ca nou nascutului sa primeasca san imediat dupa nastere si cat mai des. Colostrul este un amestec eficient de imunoglobuline, factori de crestere si numeroase substante nutritive de baza, toate concepute pentru a oferi nou nascutului cele mai bune sanse de supravietuire dupa nastere. Nu intamplator acest prim lapte e foarte bogat in proteine, minerale si vitamine, dar contine mai putine glucide si lipide. Are un continut scazut in lactoza pentruu a preveni producerea diareei, dar un continut mare de calciu si fosfor pentru a ajuta la formarea oaselor. Dupa aproximativ 3 zile colostrul se modifica, devine mai limpede si mai bogat in grasimi.

Acesta este asa numitul lapte de tranzitie, care isi schimba treptat compozitia pentru a-l obisnui pe micut cu laptele definitiv, pe care sanul incepe sa-l produca intr-un interval de aproximativ 10 zile.

Primele supturi pot fi fara succes, suptul se invata de la o zi la alta. La inceput cantitatea de lapte este redusa, insa bebelusul va suge des, in asa fel incat nu vasuferi de foame.

Criteriul care trebuie urmarit pentru a-ti da seama de alimentatia micutului este evolutia greutatii si nu cantitatea laptelui supt.

Este bine ca micutul sa fie lasat sa suga atat timp cat doreste. Se spune ca in mod normal bebelusul goleste sanul in aproximativ 10-15 minute. Anumite studii au aratat, ca in medie bebelusul isi procura in primele 10 minute de supt 80% din necesarul de hrana din care aproximativ 50% in primele 2 minute.

Pe de o parte exista bebelusi care mananca foarte repede, pe de alta parte sunt unii care sug chiar peste 30 de minute. Daca micutul mananca mai incet, este bine sa fie lasat sa manance atat timp cat doreste.

De beneficiile alaptarii se va bucura si proaspata mamica. Producerea constanta de lapte ajuta la pierderea mai rapida a kilogramelor in plus caci organismul arde mai usor caloriile. Atata timp cat cel mic este hranit la san, reaparitia ovulatiei este intarziata, deci si posibilitatea de a ramane din nou insarcinata. In plus intreaga perioada in carealapteaza femeia se va simti relaxata si fericita datorita stimularii producerii de oxitocina, hormon asociat legaturilor afectiva. Dar inainte de toate, alaptarea la san reduce semnificativ riscul de cancer mamar si ovarian.

Alimentatia in timpul alaptarii

In primele zile dupa nastere, medicii recomanda o dieta alimentara usoara bazata pe supe de legume si carnita, lapte, ceaiuri si compoturi, trecandu-se progresiv la o alimentatie completa.

– fructe, legume, lactate, cereale si proteine de origine animala

– trebuie evitate alimentele procesate

– ratia alimentara ideala este de 2500 calorii

– 2 l/ zi de lichide

Complicatiii la nivelul sanilor

 

In timp, bebelusul isi dezvolta tehnica suptului iar sanii se obisnuiesc cu aceasta activitate si o tolereaza fara probleme.

Angorjarea sanilor reprezinta o umplere excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de un dezechilibru intre rezerva de lapte si nevoile copilului.

Ragadele mamare sunt fisuri dureroase aparute in zona mamelonara, cu precadere atunci cand mamica este la primul bebelus.

Mastita este o inflamatie a sanului cel mai adesea relationata cu alaptarea. Aceasta inflamatie poate fi asociata cu lezarea tisulara, infectia sau ambele. Una din cinci femei care alapteaza vor suferi de mastita in timpul primelor 6 luni de viata ale copilului.

Oboseala, anemia, stresul sunt factori ce cresc riscul de aparitie a unei mastite in timpul alaptarii.

Infundarea canalelor galactofore apare frecvent datorita pozitii incorecte la san si golirii incomplete a sanilor. Mai rar se datoreaza folosirii unor haine prea stramte, care exercita presiune suplimentara asupra sanului. Pentru prevenire se recomanda alaptarea frecventa, comprese calde pe san inainte de fiecare alaptare si masaj bland al sanului. Alaptarea este cea mai buna metoda de tratament in acest caz, caci bebelusul poate desfunda canalele mai bine decat orice pompa de san.

Igiena sanilor

Daca sanii curg, este indicat sa se foloseasca tampoanele absorbante  pentru sani care mentin pielea uscata. Sanii se curata cu apa calda si se usuca prin tamponare.

Sutienul trebuie sa fie din fibre naturale care lasa pielea sa respire si nu favorizeaza transpiratia. Nu este recomandata folosirea produselor cosmetice pe mamelon acesta fiind unul din motivele pentru care cel mic ar putea refuza sanul.

Trusa pentru alaptare

– sutienul pentru alaptat

– tampoane de san

– protectoare de san – pentru ranile sanului – dintr-un silicon foarte subtire acestea proteze adera usor la san, fiind acceptate fara probleme de bebelusi

– pernute termo de silicon – pentru alinarea durerii

– pompa de san

– recipiente de stocare a laptelui

– biberoane si tetine

Pastrarea laptelui

– la temperatura camerei 4-5 ore

– la frigider 48 de ore

– in congelator 3 luni

 

 

 

 

Reclame

2 răspunsuri to “Totul despre laptele matern”

  1. StropiDeSuflet 20 noiembrie 2013 la 7:00 #

    Sfânt lapte de mămică!

  2. pasiunepuritatesipacat.wordpress.com 29 noiembrie 2013 la 17:16 #

    Asa mai aflu cate ceva despre mamici si bebelusi 🙂 e bun articolul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: