Hector Malot

20 mai

„Numai cine a trait la tara cu taranii stie cata jale si cat amar incap in aceste trei cuvinte: sa vindem vaca.

Pentru un naturalist, vaca este un animal rumegator; pentru excursionistul care o vede plimbandu-si prin iarba botul umed de roua este o vietate ce face parte din peisaj; pentru copilul de la oras ea este izvorul cafelei cu lapte si a branzei cu smantana; dar pentru taran inseamna cu mult mai mult.

Oricît ar fi de sărac şi oricît i-ar fi de numeroasă familia, el ştie că nu va răbda de foame atîta vreme cît are în grajd o vacă. Cu un pripon sau numai cu o frînghie legată de coarne, unul dintre copii o duce pe potecile unde iarba e a tuturor, iar seara, toată lumea are unt şi lapte de mîncarea : tatăl,mama, copiii — mari şi mici — trăiesc cu toţii din ce le dă vaca.

La noi în casă, tot aşa : pînă atunci, mai-mai că nu ştiusem ce e aceea carne. Dar vaca nu era numai doica noastră, era şi prietena noastră, tovarăşa noastră… Căci să nu care cumva să vă închipuiţi că vaca este un animal nerod ; dimpotrivă, este o fiinţă inteligentă şi plină de însuşiri sufleteşti, cu atît mai multe şi mai mari cu cat au fost mai dezvoltate prin educatie. Noi ne înţelegeam de minune cu vaca noastra: o mangaiam, îi vorbeam, iar ea, la randu-i, cu ochii ei mari si blajini, stia sa ne arate tot ce voia si tot ce simtea.

Ce mai tura-vura : o iubeam şi ne iubea.”

fragment: Hector Malot – Singur pe lume

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: