Se numea Sarah – Tatiana de Rosnay

26 ian.

„Încerca sa-si închida ochii, nasul, urechile, sa blocheze mirosul, praful, caldura, urletele de disperare, imaginile adultilor plângând, ale copiilor gemând, dar nu reusi. Nu putea decât sa priveasca, neputincioasa, în tacere. De sus, din apropierea luminatorului, unde oamenii stateau în grupuri mici, observ o miscare brusca. Un urlet care îi sfâsia inima, o agitatie de haine aruncate peste balcon si un sunet înfundat pe solul tare al arenei. Apoi, un icnet din partea mulimii.

— Papa, ce-a fost asta? întreb ea. Tatal ei încerca s-o faca sa-si întoarc privirea.

— Nimic, draga mea, nimic. Doar niste haine care au cazut de sus. Dar ea vazuse. Stia ce era. O tânara de vârsta mamei ei si un copilas. Femeia sarise, tinându-si strâns în brate copilul, de pe cea mai înalta balustrada. 

De unde statea, fetia putea sa vada trupul dislocat al femeii, craniul însângerat al copilului, crapat ca o rosie coapta. Fetita lasa capul în jos si plânse.​”

Paris, iulie 1942: Sarah, o fetita evreica in varsta de zece ani, este arestata in toiul noptii, impreuna cu parintii ei, de politia franceza, dar nu inainte de a-si incuia fratele in ascunzatoarea lor secreta, convinsa fiind ca se va intoarce dupa numai cateva ore pentru a-l elibera.

Paris, mai 2002: Julia, o jurnalista americana, stabilita de multi ani la Paris si maritata cu un francez, trebuie sa scrie un articol despre razia de la Vel’ d’Hiv, cu ocazia comemorarii a saizeci de ani de la acest eveniment de trista amintire in istoria Frantei. In timpul investigatiei sale, Julia descopera intamplator o serie de secrete de familie adanc ingropate, care o leaga de Sarah, si simte nevoia de a reconstitui destinul tragic al fetei. Pe masura ce se adanceste in trecutul ei, lucrurile pe care le afla o tulbura si o fac sa-si puna intrebari cu privire la propria existenta.

Se numea Sarah este povestea induiosatoare a doua familii unite de un secret teribil, dar si o tulburatoare pagina de istorie: Tatiana de Rosnay descrie un episod real din Franta aflata sub ocupatie si rupe tacerea care inconjoara un subiect dureros, uneori chiar tabu, din istoria francezilor.

Bestseller New York Times, vandut in doua milioane de exemplare.

Roman tradus in 32 de tari.

An: 2011

Nr. Pagini: 320

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: