Cum să fii o mamă mimunată – Tracey Godridge

19 mai

„Ce înseamnă să fii o mamă minunată?
  Cel mai bun răspuns la această întrebare este că a fi o mamă minunată nu înseamnă să fii o mamă perfectă. Copiii nu au nevoie de perfecţiune şi, chiar dacă ar fi aşa, nici o mamă nu ar reuşi să fie perfectă. Dacă vei încerca, te vei simţi cu siguranţă nefericită, pentru că asta ar însemna că nu trebuie să faci nici o greşeală, ceea ce nu e nici posibil, nici de dorit!
Meseria de mamă implică atâtea roluri diferite – bucătăreasă, asistentă medicală, profesoară, şoferiţă, consilier de carieră –, încât inevitabil vei mai greşi câteodată şi nu vei avea toate soluţiile la îndemână. De asemenea, multe lucruri se învaţă pe parcurs. Nu există pregătire formală şi nici perioadă de probă. Acum eşti însărcinată, în momentul următor îţi strângi în braţe nou-născutul şi încerci să-ţi dai seama ce înseamnă alăptarea.
Însă, dacă nici o mamă nu ar trebui să încerce să fie perfectă, în schimb, toate mamele pot fi minunate. Cum? 

Bineînţeles, sunt mai multe căi: să ai un extraordinar simţ al umorului şi o răbdare nesfârşită, să fii caldă şi atentă şi să gândeşti pozitiv. Însă, dacă ar trebui să alegi doar cele mai importante calităţi, care crezi că ar fi cele mai importante pentru copilul tău? Mai departe sunt câteva sugestii.

1. Iubeşte-ţi necondiţionat copilul  Sentimentul că este iubit îl ajută pe copil să îşi consolideze încrederea în sine, însă numai dacă dragostea este necondiţionată. Aşadar, trebuie să te asiguri că cel mic ştie că îl iubeşti orice s-ar întâmpla – chiar dacă îţi sparge vaza favorită, pică la examen, îşi vopseşte părul în roz sau refuză cu încăpăţânare să mănânce mazăre. Trebuie să fie sigur că dragostea ta nu depinde de felul în care arată sau se comportă şi nu va lua forma ameninţării sau a recompensei. Asta nu înseamnă că nu poţi fi furioasă sau frustrată, înseamnă doar că ar trebui să ştie că nu el, ci comportamentul lui îţi displace.

  2. Discută cu el sincer şi deschis
  Dragostea şi încrederea merg mână în mână. Cu cât eşti mai sinceră şi mai deschisă, cu atât copilul tău va avea mai multă încredere în tine şi cu atât se va simţi mai iubit şi mai în siguranţă. O legătură puternică şi apropiată cu copilul îl va ajuta pe acesta să pună bazele unui model pentru relaţiile pe care le va avea pe tot parcursul vieţii. Acest lucru înseamnă că trebuie să fii înţelegătoare şi răbdătoare, mai ales când îl ajuţi să-şi clar-ifice grijile şi confuziile. Mai înseamnă şi să-l asculţi fără să-l judeci. Trebuie să se simtă în largul lui să pună întrebări şi să spună ce are pe suflet, chiar dacă punctul lui de vedere este diferit faţă de al tău. 
3. Preţuieşte timpul petrecut împreună
  Ca mamă, mai ales atunci când copilul este mic, vei simţi adesea că nu mai ai timp pentru tine. Însă contează mai ales cum îţi petreci timpul alături de copilul tău. Să ignori treburile casnice jumătate de oră şi să stai lângă copilul tău să-l asculţi vorbind despre noua lui preocupare va însemna mai mult pentru el decât să staţi împreună o zi întreagă în aceeaşi casă, dar în camere diferite. Timpul petrecut interacţionând cu cel mic îi arată acestuia că pui preţ pe compania lui, lucru care, la rândul său, îi va creşte respectul de sine şi îl va ajuta să se simtă preţuit.
  4. Ai grijă de sănătatea şi de starea generală a copilului
  Să te asiguri că cel mic este în siguranţă, la căldură, bine hrănit şi îmbrăcat corespunzător este o prioritate zilnică. Însă este important să te gândeşti şi la starea de sănătate ulterioară a copilului tău: obiceiurile deprinse acum vor avea un impact major asupra calităţii vieţii sale adulte. Cercetările arată, de exemplu, că, dacă cei mici sunt activi, probabil vor rămâne aşa şi pe parcursul vieţii lor adulte. La fel, dacă îţi încurajezi acum copilul să mănânce cât mai multe legume, probabil că va avea o alimentaţie sănătoasă şi ca adult.
5. Cultivă talentele şi abilităţile copilului
  Pentru a putea lua ce e mai bun din viaţă, copilul trebuie să-şi descopere şi să-şi fructifice potenţialul. Asta nu înseamnă că trebuie să-l împingi să alerge înainte ca el să fie în stare să meargă. În schimb, înseamnă să găseşti modalităţi de a-i stimula şi sprijini interesele şi abilităţile – cu ajutorul cărţilor, activităţilor, noilor experienţe, plus multe încurajări şi laude. Dacă te vei concentra pe ceea ce poate în mod realist să obţină, îl vei ajuta să aibă o părere bună despre sine şi să fie motivat să realizeze mai mult.
  6. Dă un exemplu bun
  Oricât de înspăimântător ar suna, când vine vorba să-ţi înveţi copilul cum să se comporte în societate, tu eşti primul şi cel mai important model al său în viaţă. Încă din primele momente, copilul te va privi – cum vorbeşti, cum te comporţi –, iar lucrurile pe care le faci îi vor influenţa dezvoltarea pe tot par-cursul vieţii. Aşa că, dacă, de exemplu, vrei ca micuţul tău să-i preţuiască pe cei din jur, să aprecieze lectura şi să respecte mediul înconjurător, atunci el trebuie să vadă că eşti afectuoasă cu partenerul tău, că preferi să citeşti o carte în loc să te uiţi la televizor şi că mergi pe jos la cumpărături în loc să iei maşina.
Înainte să se nască Phoebe, eram mult mai egoistă şi mai nerăbdătoare. Maternitatea şi faptul că am vrut să reuşesc în meseria de mamă m-au schimbat în bine.
SIAN, mama lui Phoebe, în vârstă de patru ani
  Cum înveţi din mers
  E nevoie de timp şi de experienţă pentru a deveni o mamă minunată şi vor exista momente în care anumite circumstanţe (cum ar fi stresul de la serviciu sau un şir de câteva nopţi nedormite) îţi vor submina eforturile. Atunci când se întâmplă asta, unele strategii de sprijin vor funcţiona de minune, ajutându-te să faci faţă situaţiei.
  ● Vorbeşte cu oamenii în care ai încredere: partenerul de viaţă, membrii familiei, prietenii. Dacă îţi împărtăşeşti dificultăţile, acest lucru te poate ajuta să le percepi într-o lumină nouă şi deseori mai puţin negativă.
● Împrieteneşte-te cu părinţi care au copii de aceeaşi vârstă cu al tău. Poate însemna foarte mult pentru tine să ştii că nu eşti singura care se confruntă cu o anumită problemă sau provocare, iar ei ar putea avea sugestii care să te ajute. ● Încearcă să ai încredere în instinctul tău. Deseori, acesta te va călăuzi spre soluţia potrivită.
  Rezumatul Capitolului 1
  Este nevoie de timp şi de experienţă pentru a deveni o mamă minunată şi, cu toate că nu există perioadă de probă, poţi fi pregătită. Începe cu aceste principii călăuzitoare:
● Iubeşte-ţi copilul necondiţionat.
● Vorbeşte cu el sincer şi deschis.
● Preţuieşte timpul petrecut împreună.
● Ai grijă de sănătatea şi de starea generală a copilului.
● Cultivă-i talentele şi abilităţile.
● Dă-i un exemplu bun.”

Aceasta carte este de-a dreptul minunata. Am imprimat-o apoi am taiat fragmentele si le-am pus intr-o cutie de carton. Iar cand simt ca nu mai pot face fata celor doi nazdravani ai mei sau ca purtarea mea lasa de dorit, deschid cutia si citind doar una din foi imi este de ajuns sa imi incarc bateriile.

Este una din cartile care chiar ma ajuta sa fiu mai buna.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: