Vegetariana – Han Kang

1 iul.

Inainte sa inceapa cosmarurile, Yeong-hye si sotul ei aveau o viata cat se poate de normala. Dar visele – imagini coplesitoare, insangerate si brutale – o tortureaza pe Yeong-hye, facand-o sa incerce sa se elibereze de ele renuntand la carne. Acest mic act de independenta ii tulbura insa casnicia si pune in miscare un sir de evenimente din ce in ce mai grotesti. In timp ce intreaga ei familie se lupta sa recapete controlul asupra ei, Yeong-hye isi apara obsesiv alegerea, dandu-i o dimensiune sacra. In curand, incercarile apropiatilor devin disperate, supunand mai intai mintea, mai apoi corpul lui Yeong-hye unor violuri din ce in ce mai intruzive, aruncand-o pe aceasta in bucla unei instrainari bizare si periculoase.

Fragment:

„Cu cât scoica marinată prinsă între beţişoare se apropia de gura ei, cu atât nevastă-mea se dădea mai înapoi.

— Ia şi mănâncă mai repede… hai, că mă doare mâna…într-adevăr, mâna soacră-mii tremura.

— Nu mănânc, a spus nevastă-mea ridicându-se de pe scaun.In sfârşit, vorbise clar şi răspicat.

— Cum?! au zbierat în cor socru-meu si fratele mai mic al nevesti-mii, amândoi temperamentali din fire. Intr-o clipită, nevasta lui Yeong-ho l-a apucat pe acesta de braţ.

— O să-mi plesnească inima de durere! Nu înţelegi ce-ţi spun eu, tatăl tău? Dacă ţi-am zis să mănânci, atunci ia si mănâncă!Mă aşteptam ca nevastă-mea să răspundă „tată, îmi pare rău, dar nu pot mânca“, dar m-am înşelat.

— Eu nu mănânc carne, a spus perfect stăpână pe sine, fără nicio intenţie să-şi ceară scuze. Disperată, soacră-mea a lăsat beţişoarele pe masă. Faţa ei îmbătrânită arăta de parcă în orice moment ar fi putut să izbucnească în plâns, lăsând lacrimile să i se scurgă în linişte pe faţă. Socru-meu a luat între beţişoare o bucăţică de carne de porc dulce-acrişoară şi s-a postat în faţa nevesti-mii, întoarsă cu spatele la masă. Spatele solid al bărbatului ce o viaţă întreagă se ocupase cu munca fizică nu a avut de ales şi s-a lăsat încovoiat în încercarea de a împinge bucata de carne în gura nevesti-mii.

— Mănâncă! Ascultă-mă ce-ţi spun şi mănâncă! E spre binele tău! De ce reacţionezi aşa, de parcă te-ai alege cu vreo boală dacă guşti din bucata asta de carne? Eram mişcat până la lacrimi de afecţiunea paternă a bătrânului, îţi rupea sufletul când te uitai la el. Probabil toţi cei prezenţi simţeau la fel. Insă nevastă-mea a dat la o parte cu o mână beţişoarele ce tremurau tăcute în aer, în faţa gurii ei.

— Tată, eu nu mănânc carne. In acel moment, cu o palmă puternică, so- cru-meu a despicat vidul în care ne aflam cu toţii. Nevastă-mea şi-a acoperit cu o mână obrazul lovit.

— Tată! a ţipat cumnată-mea, prinzându-l de braţ pe bătrânul căruia îi tremurau buzele, semn că încă nu i se potolise furia. Ştiam că era nervos din fire, dar era pentru prima dată când fusesem martorul unei astfel de scene în care plesnea pe cineva.

— Domnule Cheong, Yeong-ho, veniţi amândoi aici, lângă mine! Ezitând, m-am apropiat de nevastă-mea. Atât de tare o lovise peste obraz, încât îi năpădise sângele. Doar respiraţia ei sacadată părea să-i fi spulberat calmul obişnuit.

— Voi doi, prindeţi-o de braţe! ne-a ordonat socru-meu. Yeong-ho s-a ridicat de pe scaun vizibil nemulţumit.

— Soro, te rog, ia şi mănâncă! Prefa-te că mănânci! Hai, că nu e greu! Chiar trebuie să faci tot circul ăsta în fata lui tata?

— Ce naiba spui? a ţipat socru-meu. Apuc-o de braţe, mai repede! Hai şi dumneata, domnule

— Tată, de ce-i faci asta? a sărit cumnată-mea, prinzându-l de braţul drept.Socru-meu a aruncat beţişoarele şi, cu bucata de carne de porc între degete, s-a apropiat de ne- vastă-mea. Ea se dădea înapoi cu paşi nesiguri, când fratele ei mai mic a prins-o şi a aşezat-o cu forţa pe scaun.— Soră-mea, fii cuminte şi mănâncă! Mănâncă tot ce-ţi dă!

— Ce?

— Dacă ia o bucată, o să înceapă să mănânce din nou! Unde s-a mai pomenit pe lumea asta om care să trăiască fără să mănânce carne?

— Tată, te rog, opreşte-te! l-a implorat In-hye. Cumnată-mea nu avut atâta forţă cât să-l oprească, bătrânul dându-i cu uşurinţă mâna la o parte. Profitând că Yeong-ho o ţinea strâns pe ne- vastă-mea, socru-meu s-a apropiat de ea, agitând de zor bucata de carne în faţa gurii ei. Printre buzele sigilate, ea lăsa să se strecoare un geamăt slab. Nu putea scoate o vorbă căci, dacă ar fi încercat să zică ceva, bucata de carne i-ar fi ajuns direct în gură.

— Tată! a ţipat Yeong-ho, încercând să-l oprească, deşi nici el nu-i dădea drumul nevesti-mii. In timp ce Yeong-hye se zbătea disperată, socru-meu a strivit bucata de carne de buzele ei. Deşi a reuşit să-i depărteze buzele cu degetele lui puternice, nu a putut face nimic cu dinţii ei încleştaţi. De furie, i s-a urcat sângele la cap şi a plesnit-o din nou peste obraz.”

O carte pe care nu o recomand.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: