Refugiul – Nicholas Sparks

15 iul.

Povestea plina de suspans a unei femei care trebuie sa invete sa aiba din nou incredere in cineva pentru a iubi din nou. Cand tanara Katie ajunge in Southport, un orasel din Carolina de Nord, aparitia sa neasteptata ridica intrebari cu privire la trecutul ei. Treptat, incepe sa prinda radacini si chiar indrazneste sa inceapa o relatie cu Alex, tatal vaduv a doi copii. Dar trecutul o urmareste, are un nume – Kevin – si o tinta. Iar lupta pentru supravietuire va fi pe muchie de cutit. Doar curajul de a se angaja intr-o noua viata si prietenia ii permit sa descopere iubirea ca unic refugiu de incredere.

Fragment:

„În dimineaţa următoare, Katie ieşi pe verandă cu o ceaşcă de cafea în mână. Se sprijini de balustradă, duşumeaua scârţâind sub tălpile ei goale. Printre buruienile care năpădiseră un fost strat de flori, răsăriseră lăcrămioare. Katie ridică ceaşca şi luă o înghiţitură, savurând aroma. Îi plăcea aici. Southport era diferit de Boston, Philadelphia sau Atlantic City, cu traficul zgomotos, cu diverse mirosuri în aer şi oameni grăbiţi pe trotuare, şi era prima dată în viaţă când avea un loc al ei. Căsuţa, deşi modestă, devenise căminul ei şi, spre mulţumirea ei, se afla departe de restul lumii. Era una din cele două construcţii identice, foste cabane de vânătoare, aflate la capătul unei alei de pietriş şi la marginea unei păduri de stejari şi pini, care se întindea spre coastă. Camera de zi şi bucătăria erau mici, iar dormitorul nu avea toaletă, dar căsuţa cu pereţi din lemn era mobilată, având chiar balansoare pe verandă, iar chiria se reducea la o sumă derizorie. Casa, încă în picioare, era prăfuită după atâţia ani în care fusese lăsată în paragină, iar proprietarul se oferise să cumpere tot ce era necesar în cazul în care Katie dorea s-o renoveze. De când se mutase, îşi petrecuse o mare parte din timpul liber în patru labe sau cocoţată pe scaune ocupându-se de casă. Frecase baia până strălucea de curăţenie. Spălase tavanul cu o cârpă umedă. Ştersese ferestrele cu oţet şi stătuse ore în şir pe coate şi în genunchi, încercând din răsputeri să îndepărteze rugina şi murdăria de pe linoleumul din bucătărie. Umpluse găurile din pereţi cu chit şi apoi dăduse cu şmirghel pe deasupra şlefuind întreaga suprafaţă. Văruise pereţii din bucătărie cu un galben vesel, iar dulapurile le vopsise cu alb lucios. Dormitorul ei era acum bleu, salonul bej, iar cu o săptămână în urmă pusese o cuvertură nouă pe canapea, schimbându-i complet aspectul. Acum că în căsuţă domnea ordinea, îi plăcea să stea pe verandă după-amiaza şi să citească din cărţile împrumutate de la bibliotecă. Nu dispunea de televizor, radio, telefon mobil sau cuptor cu microunde, nu avea nici măcar maşină, şi toată averea ei încăpea într-o singură geantă. Îşi tăiase părul blond şi lung, avea douăzeci şi şapte de ani şi-i lipsea un prieten adevărat. Se mutase aici aproape fără nimic, iar după câteva luni bune încă avea puţine lucruri. Economisea jumătate din bacşişuri şi în fiecare seară împăturea bancnotele într-o cutie de cafea pe care o ascundea în spaţiul gol de sub verandă. Păstra banii pentru urgenţe şi mai bine se înfometa decât să se atingă de ei. Simplul fapt că-i ştia acolo o ajuta să răsufle uşurată, pentru că trecutul o urmărea mereu şi se putea întoarce oricând. Colinda toată lumea căutând-o, iar ea ştia că devenea tot mai dornic de răzbunare cu fiecare zi ce trecea…”

M-am indragostit iremediabil de această carte. A fost exact pe gustul meu: peisaje frumoase, casă veche, ocean, inceputuri noi, idei bune, intrigă din belșug, cafea si rețete.

10, 10, 10

Dragă Nicholas Sparks este prima dată cand te citesc, si mi-au plăcut foarte tare ideile tale. Cu siguranță am să încerc și alte titluri.

2 răspunsuri to “Refugiul – Nicholas Sparks”

  1. Anca Ion 30 septembrie 2019 la 10:00 #

    Hello, în cazul în care nu ai citit până acum, poți încerca “A Walk to Remember”, tot al lui Sparks. Chiar dacă nu are elementul acela fantastic, este totuși o poveste emoționantă și care îți va rămâne în suflet ceva timp. Lectură plăcută! ^_^

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: