Accidentul – Nicholas Sparks

21 iul.

Desi au trecut mai bine de doi ani de cand sotia lui, Missy, a pierit intr-un cumplit accident auto, ajutorul de serif Miles Ryan traieste obsedat de un singur gand: sa il gaseasca pe cel care l-a lasat vaduv. Uneori, barbatul este atat de in-crancenat, incat uita pana si de existenta fiului sau, Jonah. Vietile celor doi se schimba insa radical atunci cand o cunosc pe invatatoarea Sarah Andrews, o tanara iubitoare si amuzanta, traumatizata de un divort neasteptat. Intre Miles si Sarah se infiripa o relatie plina de duiosie, dar in pericol sa se destrame din pricina unui secret cumplit, care ii face sa se indoiasca de toate lucrurile in care crezusera pana atunci.

Fragment:

„Peste şapte luni Sarah şi Michael erau căsătoriţi. Şi-au petrecut luna de miere în Grecia şi Turcia; când s-au întors la Baltimore, s-au mutat într-o casă la mai puţin de două cvartale distanţă de părinţii lui Michael. Cu toate că nu era nevoită să lucreze, Sarah a început să predea la clasa a doua la o şcoală elementară dintr-un cartier sărac. Surprinzător, Michael o susţinuse total în decizia ei, dar asta era tipic pentru relaţia lor la vremea respectivă. În primii ani de căsătorie, totul părea perfect: ea şi Michael petreceau ore întregi în pat la sfârşit de săptămână, stând de vorbă şi făcând dragoste, iar el îi împărtăşea visurile lui de a intra în politică într-o bună zi. Aveau un cerc larg de prieteni, în general oameni pe care Michael îi cunoştea de-o viaţă şi aveau întotdeauna de mers la vreo petrecere sau în vreo excursie în afara oraşului la sfârşitul săptămânii. Timpul liber care le rămânea şi-l petreceau la Washington, ducându-se la muzee, la teatru şi plimbându-se printre monumentele de la Capitol Mall. Acolo, în timp ce se aflau în Memorialul lui Lincoln, i-a spus Michael lui Sarah că el era pregătit să aibă copii. Ea şi-a aruncat braţele în jurul lui de îndată ce a rostit el cuvintele, ştiind că nimic din ce-ar fi putut el spune n-ar fi făcut-o mai fericită. Cine poate explica ce s-a întâmplat apoi? La mai multe luni după acea zi binecuvântată de la Memorialul lui Lincoln, Sarah tot nu era însărcinată. Doctorul i-a spus să nu-şi facă griji, că uneori durează o vreme după ce se renunţă la anticoncepţionale, dar îi sugeră să vină din nou mai târziu în cursul anului dacă tot mai aveau probleme. Au avut şi au fost programate teste. Peste câteva zile, când au venit rezultatele, s-au întâlnit cu doctorul. Cum stăteau amândoi în faţa lui, o privire a fost suficientă ca să-i dea ei de ştire că ceva nu mergea bine. Atunci a aflat Sarah că ovarele ei nu puteau produce ovule. După o săptămână, Sarah şi Michael au avut prima lor ceartă importantă. Michael nu venise acasă după lucru, iar ea măsurase podeaua în lung şi-n lat în timp ce-l aştepta, întrebându-se de ce n-a sunat şi închipuindu-şi că s-a întâmplat ceva groaznic. Când a ajuns el acasă, ea era înnebunită şi el era beat.

— Nu sunt proprietatea ta, a fost tot ce i-a spus el în chip de explicaţie şi de acolo cearta a luat rapid amploare. Şi-au spus lucruri îngrozitoare la furie. Sarah le-a regretat pe toate mai târziu în seara aceea; Michael şi-a cerut iertare. Dar după asta a părut mai distant, mai rezervat. Când îl presa ea, el nega că ar avea alte sentimente faţă de ea.

— O să fie bine, a spus el, o să trecem peste asta.

În loc să se întâmple asta, lucrurile s-au înrăutăţit constant. Cu fiecare lună care trecea certurile au devenit mai frecvente, distanţa mai mare. Într-o seară, când ea a sugerat să adopte un copil, Michael a înlăturat pur şi simplu sugestia cu un gest al mâinii.

— Părinţii mei n-or să accepte asta.

O parte din ea a ştiut că în seara aceea relaţia lor intrase pe un făgaş ireversibil. Nu cuvintele lui au lăsat să se înţeleagă asta, şi nici faptul că el părea să le ţină partea părinţilor lui. A fost expresia de pe chipul lui – cea care i-a spus că, dintr-odată, el părea să privească problema ca fiind a ei, nu a lor. La mai puţin de o săptămână după asta, l-a găsit pe Michael aşezat în sufragerie, cu un pahar de Bourbon alături. După privirea tulbure din ochii lui a înţeles că ăsta nu era primul pahar. Voia divorţul, a început el; era sigur că ea înţelege. Când el a terminat de vorbit, Sarah s-a trezit că e incapabilă să-i răspundă şi că nici nu voia s-o facă. Căsnicia lor luase sfârşit.”

4/5****

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: